Information om ägglossningstester

Under största delen av ditt liv har du förmodligen försökt undvika  att bli gravid. Nu när du verkligen försöker bli med barn, kan det ta  lite längre tid än du tänkt dig. Därför är det viktigt att man förstår  detta med ägglossning och att man hittar när den faktiskt inträffar.  Detta kan man ta ägglossningstester till hjälp med.

Vad är ägglossning?

Tro det eller ej, men det är faktiskt bara under en väldigt kort  period varje månad som du verkligen kan bli gravid, oftast inte längre  än fyra dagar, och där 2 av dagarna är de mest optimala att ha samlag.  De dagar när du är som mest fertil är dagarna före ägglossning. Varje  månad mognar 15 till 20 ägg i en av dina äggstockar. Det största lossnar  och svävar ut i bäckenhålan innan det fångas upp av äggledaren. Enkelt  uttryckt är ägglossningen den process som gör att ett eller flera ägg  lossnar från äggstocken .

Ägget överlever bara i 12 till 24 timmar om det inte befruktas.  Spermier däremot kan överleva i kvinnans kropp i upp till en vecka, så  om du har samlag var tredje till var fjärde dag kan de starkaste  spermierna med bäst rörelsförmåga (som rör sig snabbt i en rak linje)  vänta in ägglossningen och befrukta ägget . Därför behöver du ha samlag  någon gång under dagarna före ägglossningen, din fertila period, för att  öka chanserna till befruktning. Det optimala är att ha samlag varje dag  under ägglossningen, då ökar man chanserna för befruktning.

En metod är att ha samlag några gånger per vecka under hela  menstruationscykeln. Då finns det alltid starka och friska spermier som  väntar i äggledaren när ägget lossnar. Men det är inte möjligt för alla  par att ha samlag varannan, var tredje dag, ”bara i fall att”. Det kan  också vara så att det tar lite tid att bli gravid, då kan det vara  jobbigt att köra denna avslappnade metoden. Oftast är det då  fördelaktigt att hitta sin exakta ägglossning med ägglossningstester.

Så kan ägglossningstester hjälpa dig

Ägglossningstester kan hjälpa dig att hitta din fertila period, men  det finns inget som bevisar att de ökar dina chanser att lyckas när det  handlar om att bli gravid på naturlig väg . Experter rekommenderar att  man har regelbundna samlag under hela menscykeln för att öka chanserna  att bli gravid . Vissa par föredrar dock att ta reda på när chansen till  befruktning är som störst. Det finns många skäl till att kvinnor väljer  att försöka hitta sin mest fertila period:

• Om den ena eller båda i paret ofta arbetar borta kan det vara bra att planera in samlag under den fertila perioden.

• En hektisk vardag, kanske med småbarn, kan göra att sexlivet inte  prioriteras, och att behöva ha sex varannan, var tredje dag kan då  kännas som ännu en sak man ”måste göra”.

• En oregelbunden menscykel kan göra det svårare att bli gravid,  samlag flera gånger i veckan under hela cykeln är idealiskt i den  situationen, men om man inte blivit gravid efter några månader kan det  upplevas som stressande.

• Om du misstänker att du inte har någon ägglossning alls kan du ta reda på det i lugn och ro hemma innan du söker hjälp.

Det finns många olika sätt att hitta sin fertila period. Du kan hålla  koll på din menstruationscykel, kartlägga din basala kroppstemperatur  under några månader, eller studera förändringar i livmoderhalssekretet.  Det kan dock vara lite svårt att avgöra när ägglossningen äger rum med  hjälp av dessa metoder, särskilt om du har oregelbunden menstruation. Då  kan ägglossningstesterna vara till hjälp.

Ett ägglossningstest är ett snabbt och enkelt sätt att förutsäga när  ägglossningen ska inträffa, så att du kan se till att ha samlag under  din fertila period från allra första månaden. Testerna är receptfria  köpas på de flesta apotek och ofta billigare i vissa nätbutiker, såsom  gravidochbarn.se.

Hur fungerar de?

Det finns två sorters ägglossningstester: för urin och för saliv. De fungerar på olika sätt:

 Ägglossingstest för urin reagerar på ökningen av ett hormon som kallas luteiniserande  hormon (LH) och som frisätts en eller ett par dagar före ägglossing. Det  är det som sätter igång ägglossningen och det är också ett tecken på  att din fertila period har börjat. Det finns alltid en liten mängd LH i  blodet och urinen. Men under dagarna före ägglossning ökar mängden med  två till fem gånger. De 12 till 36 timmarna från det att LH börjar öka  fram det till att ägget lossnar är den mest fertila perioden i  menstruationscykeln och den tid då det är lättast att bli gravid.

• Ägglossningstest för saliv regerar på den förhöjda östrogennivån  före ägglossningen, inte på det hormon som sätter igång den. När  östrogennivån stiger ökar också saltinnehållet i saliven, och när saltet  torkar kristalliseras det och bildar ett ormbunksliknande mönster. Ett  ägglossningstest för saliv är egentligen ett bärbart mikroskop i  fickformat som du kan använda för att kolla hur din saliv ser ut när den  torkar. Eftersom ormbunksmönstret oftast bara framträder under dagarna  före ägglossning kan det hjälpa dig att hitta din fertila period. Denna  typ av ägglossningstest anses inte vara lika säker och pålitlig som  urintesterna.

Hur fungerar testerna?

De urinbaserade testerna fungerar på olika sätt, antingen ska du kissa i en liten mugg (ägglossningssticka) eller hålla en sticka i urinstrålen medan du kissar (ägglossningsstav). Färgade streck framträder på teststickan eller testkortet och visar om LH-nivån är förhöjd eller ej.

Det finns också mer avancerade test på marknaden, såsom Clearblue Digitalt ägglossningstest, där man kissar på testet och det visar sedan i ord om man har ägglossning eller inte. Detta gör det väldigt enkelt att läsa.

Instruktionerna kan variera beroende på vilket test du använder, men  oftast ska man försöka göra testet mellan kl. 10.00 och 20.00 och den  bästa tiden sägs vara mellan 14.00 och 14.30. Det kan vara bra att göra  testet ungefär vid samma tidpunkt varje dag, även om det inte är absolut  nödvändigt. Gör inte testet direkt när du vaknar morgonen, för då kan  du missa den första dagen med LH-ökning. Undvik att dricka mycket under  ett par timmar innan du gör testet. Stora mängder dryck späder ut urinen  och gör det svårare att upptäcka ökningen.

Testet bör avläsas inom tio minuter. Ett positivt resultat försvinner  inte, men om resultatet är negativt kan det efter en stund framträda  ett andra, svagt färgat streck. Därför bör du kasta teststickan eller  testkortet direkt efter att du avläst resultatet. De urinbaserade  ägglossningstesterna brukar innehålla testmaterial för 7 dagar.

När det gäller ägglossningstester är det bra att i förväg veta  ungefär när den fertila perioden kan förmodas börja. För att veta det  tar man längden på din vanliga menstruationscykel minus 17 dagar. Om du  har en menstruationscykel på 28 dagar kan du alltså börja testa på dag  11 och fortsätta göra det i sex dagar. Använd din ägglossningsberäknare  för att ta reda på när din fertila period formodas infalla.

Annat som är bra att veta

Paracetamol och andra vanliga läkemedel påverkar inte testresultatet  men du bör kontakta din läkare om du tar något hormonläkemedel.  Läkemedel som innehåller hCG eller LH kan påverka testresultatet och  klomifen kan påverka resultatet för den salivbaserade metoden.

Urinbaserade LH-tester har i de flesta fall en exakthet på 99 % och  anses som den bästa metoden för hemmabruk för att förutsäga ägglossning.  Men ibland kan de visa fel. Metoden går ut på att påvisa LH i urinen,  men eftersom LH-nivån ibland kan stiga trots att ingen ägglossning  skett, kan testet inte säkert säga om du haft ägglossning även om  resultatet är positivt. Dessutom kan en falsk LH-stegring inträffa före  den riktiga. Det viktigaste är att du aldrig använder sådana här tester  som ett preventivmedel eftersom det är möjligt att bli gravid även efter  ägglossningen.

De salivbaserade testerna är inte lika exakta som LH-testerna. Vissa  kritiker säger att det ibland kan bildas ormbunksmönster i saliven även  vid andra tidpunkter under menscykeln, och att det kan vara svårt att  avgöra om resultatet visar ormbunksmönster eller ej. Om du ser dåligt  kanske du ska välja en annan metod än den salivbaserade.

Läs mer om att välja rätt ägglossningstest här.

Att få valuta för pengarna

Vanliga urinbaserade ägglossningstest kostar mellan 90 och 240 kronor per menscykel. Här hittar du ägglossningsstickor från endast 4,74 kr st.  De flesta märkena är lika tillförlitliga, så välj det som ger dig mest  för pengarna. Alla testerna är lätta att använda och det ingår ofta en  lista med vanliga frågor och svar om hur man gör. När du gjort testet  och upptäckt LH-ökningen kan du sluta testa i den menscykeln, och spara  oanvända teststickor till nästa månad (om du inte blir gravid,  förstås!).