Att välja bröstpump - vilken bröstpump är bäst?

Vad är utmjölkning?

Ibland är det bra att kunna utvinna mjölk ur brösten utan att sin bebis ammar. Du kan mjölka ur:

 • för hand
 • med en handdriven bröstpump
 • med en elektrisk bröstpump

När du mjölkat ur, kan bröstmjölken förvaras i kylskåp eller frys och ges till din bebis vid ett senare tillfälle i nappflaska.

Varför mjölka ur?

Genom att mjölka ur, kan din bebis fortsätta dra nytta av allt som är  nyttigt i modersmjölk fast du inte är närvarande. Det kan vara  praktiskt om du är borta några timmar, eller har börjat jobba igen.

Om du är borta längre än några timmar, behöver du mjölka ur under tiden, för att undvika att brösten blir alltför mjölkstinna.

Om din bebis föddes för tidigt, är det också möjligt att den inte  orkar amma direkt från bröstet i början. Då kan du se till att ditt barn  får din mjölk ändå, genom att mjölka ur modersmjölk.

Att pumpa ur mjölk är dessutom ett bra sätt att öka mjölkproduktionen.

Hur mjölkar jag ur?

Det billigaste sättet är genom att handmjölka. Det krävs inte någon  utrustning, men man behöver lära sig hur det går till. Knepet är att  klämma på mjölkgångarna bakom bröstvårtan och inte på själva  bröstvårtan. Det är praktiskt att kunna, t ex för att lätta på trycket  om brösten är alltför stinna.

Det kan vara lättare att använda manuell eller elektrisk bröstpump.  Med en elektrisk bröstpump placerar du helt enkelt trattarna över  brösten och låter pumpen göra jobbet. En manuell pump driver du själv,  genom att klämma på ett handtag.

Det kan ta allt mellan 15 och 45 minuter att pumpa ur båda brösten.  Pumpa inte efter klockan, utan fortsätt helt enkelt så länge mjölken  kommer. Byt bröst när mjölkflödet saktas av och pumpa båda brösten två  gånger. Bra bröstpumpar imiterar den stimulans som din bebis ger när den  ammar, för att utdrivningsreflexen ska komma igång lättare. Det ska  inte göra ont att pumpa ur mjölk.

Vilken sorts pump som är bäst för dig beror på:

 • hur ofta du tänker använda den
 • hur mycket tid du har till att pumpa ur
 • hur mycket pengar du vill lägga

Om du bara behöver mjölka ur då och då, kan handmjölkning eller en billigare, handdriven pump räcka. Många mammor rekommenderar Avent manuell bröstpump.

Men om du jobbar heltid eller inte kan/vill amma, men kommer att  pumpa ut ofta kan det vara bra att ha en mer effektiv elektrisk pump av  den typ som används på sjukhus. De är dyra att köpa, så testa gärna med  en du kan hyra först, så du vet om den passar dig.

Markandsledarna Medela och Avent har båda elektriska bröstpumpar som rekommederas om och om igen.

Avent Elektrisk bröstpump efterliknar bebisens sugteknik och har ett elktroniskt minne som tar  efter din personliga pumpningsrytm. En behändig och lättanvänd  bröstpump.

Bröstpumparnas kung Medela Swing Electric är en elektrisk bröstpump för både frekvent och  tillfällig pumpning. Den har vunnit flera priser  för bästa bröstpump och  efterliknar bebisens naturliga sugrytm gemon  2-phase Expression  Technology. Dyr men värd det om man ska pumpa  mycket, är en ofta återkommande kommentar i tester.

Pröva dessa tips om du använder bröstpump:

 • Sitt bekvämt med rak rygg.
 • Ge bröstet stöd underifrån. Lägg fingrarna mot bröstkorgen, med pekfingret där bröstet möter bröstkorgen.
 • Lirka in bröstvårtan i tratten. Se till att den är mitt i.
 • Håll tratten mot bröstet så att det blir vacuum, men utan att trycka hårt mot bröstet.
 • Ha tålamod. Det tar ofta en minut eller så innan mjölken rinner till.
 • Pumpa tills mjölkflödet saktar av och byt sedan till andra bröstet.  När flödet saktar av på andra bröstet, återgår du till det första.  Avsluta med att pumpa även det andra bröstet en andra gång, när flödet  saktar av efter andra pumpningen av första bröstet.
 • Stäng av i 30 sekunder när du ser att mjölkflödet saktar av, om du  använder elektrisk bröstpump på båda brösten samtidigt. Sätt sedan på  pumpen igen och fortsätt pumpa. Det kan vara knepigt att använda en pump  som pumpar ur båda brösten samtidigt i början - vi har ju bara två  händer. Med lite träning blir det lättare.

Hur förvarar jag bröstmjölk?

Det är bäst att förvara den i flaskor med tättslutande skruvlock som du sedan kan byta ut mot sugnapp. Det finns också plastpåsar som är specialtillverkade för förvaring av bröstmjölk. Kom ihåg att märka med datum innan du lägger in mjölken i frys eller kyl, så att du vet hur färsk den är.

Färsk bröstmjölk kan lagras i:

 • upp till fem dagar i kylskåp med temperatur på max 4 grader
 • upp till två veckor i frysfack
 • upp till sex månader i frys som är minst 18 grader kall

Om du inte tänker förvara mjölken längre än fem dagar, är det bäst  att förvara den i kyl för bästa näringsvärde (BFN 2009, NICE 2008).

En del av antikropparna i mjölken förstörs när den fryser. Eftersom  modersmjölk ger spädbarn skydd mot infektioner just genom antikroppar  som mjölken innehåller, är det allra bästa att förvara mjölken i kylskåp  om den kommer att användas inom fem dagar. Men fryst bröstmjölk är  fortfarande nyttigare än mjölkersättning.

Du kan tina mjölken på följande sätt:

 • placera flaska eller påse i varmt vatten
 • håll behållaren i rinnande varmt vatten
 • låt den tina i kylskåpet över natten

Det är frestande att försöka skynda på upptinandet om man har  bråttom, men undvik att tina bröstmjölk i mikrovågsugn eller kastrull på  spisen, eftersom det förstör näringsämnen i mjölken. Använd mjölken  genast efter att du tinat den (BFN 2009). Kasta bort eventuella rester i  flaskan. Lite av ditt barns saliv kommer att ha blandats med mjölken,  vilket kan göra det ohygieniskt att spara den.

Förutom bröstpump och lämpliga behållare, behöver du en kylväska att transportera mjölken i. Läs vårt artikel om arbete och amning, så får du fler tips.

Vi rekommenderar:

Ska man pumpa ur då och då, är Avent manuell bröstpump förmodligen den bästa (både i pris och funktion). Den är enkel att  använda, man får snabbt in tekniken och en bonus är att man pumpar  direkt ner i flaskan.

Källa: Babycenter.se